Close
Programul ”Sport Anti-Bullying”. Mai multă siguranță și sănătate pentru elevi, adolescenți și seniori.

Programul ”Sport Anti-Bullying”. Mai multă siguranță și sănătate pentru elevi, adolescenți și seniori.

Am lansat, astăzi 16 septembrie 2020, programul ”Sport Anti-Bullying”, în cadrul căruia m-am întâlnit, la o demonstrație sportivă, cu elevi de gimnaziu, practicanți de jiu-jitsu brazilian, coordonați de Tudor Mihăiță, cel mai cunoscut și apreciat antrenor de arte marțiale mixte (MMA) și Jiu jitsu brazilian din România.

Au fost prezentate măsurile din programul electoral al domnului Neculai Onțanu dedicate copiilor, adolescenților și tinerilor din Sectorul 2,  cum sunt construirea a 10 noi săli de sport, bazine de înot, terenuri de sport, precum și susținerea unui program anti-bullying.

”Tot mai mulți elevi, din toate ciclurile de învățământ, se confruntă cu fenomenul bullyingului. România, din păcate, e pe primele locuri în Europa, în această privință. Violența verbală sau fizică, actele de intimidare și de batjocorire sunt tot mai prezente în școlile și liceele noastre, dar, la fel de grav, în familii și în societatea noastră. Din păcate, nici până acum nu au fost redactate de către Ministerul Educației și Cercetării normele metodologice de aplicare a prevederilor împotriva bullyingului.

Încă din prima mea zi de mandat, voi lucra cu specialiștii domeniului pentru includerea grabnică în regulamentele tuturor școlilor și liceelor din Sectorul 2 a unor norme metodologice de aplicare a prevederilor împotriva bullyingului.

Un pas concret este realizarea programului ”Sport Anti-Bullying”, prin cursuri gratuite de Jiu jitsu brazilian și de arte marțiale pentru copii și adolescenți, un program coordonat de Tudor Mihăiță, cel mai cunoscut și apreciat antrenor de arte marțiale mixte (MMA) și Jiu jitsu brazilian din România.

Sportul trebuie să fie prezent cât mai mult în viețile copiilor noștri și în viața noastră. Astfel, voi construi, în următorii patru ani, 10 săli noi de sport în școlile generale, liceele și colegiile naționale din sector. De asemenea, voi realiza programul MobilSport în fiecare cartier al sectorului (exerciții fizice pentru copii, adolescenți soi seniori).”, a declarat Neculai Onțanu.

Neculai Onțanu – candidatul la funcția de Primar al Sectorului 2 al Alianței Partidelor ADER – PPU (social-liberal) –a pus în funcțiune, până în anul 2016, 7 săli de sport, 3 terenuri de tenis de câmp, 7 terenuri pentru sport (volei, baschet, handbal, fotbal) în parcuri și 1 bazin de înot.

Tudor Mihăiță este prima centură neagră în Brazilian Jiu Jitsu din România. Este fondator și antrenor al Absoluto, cel mai titrat club de MMA și BJJ din România. Palmaresul său ca sportiv cuprinde, printre altele, titluri de: Campion European ADCC, Vicecampion European BJJ Gi și No Gi, Campion BJJ Open-ul Londrei și Open-ul Munchenului.

Sportivii antrenați de el au cucerit peste 1500 de medalii în competiții interne și internaționale, incluzând 10 titluri Mondiale și 17 titluri Europene.

Antrenamentele susținute de el se adresează atât celor care fac performanță, cât și celor care sunt interesați de autoapărare sau hobby.

Marius Stan, campion național de Jiu-Jitsu, campion Belt League, cu multiple titluri naționale cu grupele de copii de la Absoluto, este antrenorul fraților Andrei și Victor Minculescu și Mircea și Tudor Ionescu.

12 motive pentru care BJJ e perfect pentru copilul tău:

Mai sănătos. Este un sport in care antrenamentele sunt intense si antrenează întreaga structura a corpului – mușchi, oase, articulații, sistem circulator, sistem nervos si endocrin. BJJ este excelent pentru cei ce vor sa slăbească sau sa își dezvolte musculatura.

Se apară. Fondatorul BJJ, Helio Gracie, nu avea calități fizice deosebite. Nu era un om puternic, rapid sau solid. A căutat sa dezvolte un stil de autoapărare in care tehnica pura poate combate orice calitate fizica pe care o are adversarul. BJJ după cel puțin un an de practica, ii face si pe cei mai firavi dintre copii apți sa poată tine piept oricărui adversar apropiat de vârsta sa.

Calități fizice si mentale. Fie ca vorbim despre flexibilitate, forța, viteza, agilitate, reflexe, coordonare sau echilibru, complexitatea tehnicilor solicita atât corpul, cat si mintea sportivului.

Învață disciplina si respectul. Cursurile se desfășoară după un set de norme impus de regulamentul intern al salii. Copiii învață sa asculte, sa urmeze regulile, sa fie atenți si sa ii respecte pe profesori si pe colegii de antrenament.

Se organizează. Fiecare antrenament are 3 parți (încălzire, tehnica si sparring). Tehnicile de BJJ sunt compuse din mai mulți pași, a căror succesiune trebuie respectata pentru a avea eficienta. Ierarhia este organizata in funcție de centuri si trese. Fiecare aspect al antrenamentului de BJJ respecta o anumita organizare, idee pe care copiii si-o însușesc si o aplica in viața de zi cu zi.

Capătă stima de sine si autocontrol. A ști sa te aperi vine la pachet cu încrederea in propriile forte si cu eliminarea fricilor nejustificare. Un copil căruia nu ii este frica de colegii lui agresivi este calm, are o postura dreapta si caută sa rezolve orice conflict de dinainte sa apară.

Învață sa recunoască si sa evite conflictele. Simulam in cadrul antrenamentelor situații conflictuale ce pot apărea in scoli, locuri de joaca sau parcuri si găsim tehnici si soluții viabile ce pot fi aplicate de cei mici. Pe lângă antrenamentele fizice, exista discuții teoretice in care copiii afla cum pot recunoaște un conflict înainte sa apară prin identificarea circumstanțelor, citirea limbajului non-verbal al agresorului sau prin strategii de comunicare (peste 80% din conflicte se sting in faza verbala). Doar când aceste strategii nu funcționează, copiii pot recurge la tehnici de natura fizica.

Își dezvolta caracterul. Tehnicile si pozițiile antrenate de cei mici sunt, deseori, inconfortabile. Copiii învață cum sa scape sau cum sa controleze din aceste poziții. BJJ este si un sport mental (foarte asemănător la principii cu șahul) iar cei mici sunt “obligați” sa găsească confort in situații inconfortabile, un alt aspect pe care îl vor folosi in viața de zi cu zi, atunci când au de a face cu situații stresante.

Își eliberează stresul. Da, si copiii sunt stresați. Știi când fac crizele acelea când nu te mai poți înțelege cu ei?  BJJ este o metoda minunata de a scăpa de stresul acumulat peste zi. Copiii pot descărca energia negativa într-un cadru controlat si sigur, sub supravegherea antrenorilor, si învață in același timp cum sa-si recunoască emoțiile negative si cum sa si le controleze.

Socializare. Una dintre calitățile de baza ale omului este socializarea. Pentru cei ce își fac prieteni greu, sala de BJJ este locul perfect unde se poate socializa. Nu exista tehnica de BJJ care sa fie practicata de unul singur iar copiii își dezvolta calitățile de socializare fie ca vor, fie ca nu. Un filozof contemporan spunea ca cea mai importanta calitate pe care o poate avea copilul tău este sa fie agreabil din punct de vedere social. Si pe buna dreptate: cine are mulți prieteni, are multe relații si, implicit, multe posibilități si resurse pentru a reuși in orice își propune.

Sistem atrăgător de promovare. Sunt 13 centuri pentru copii, de la alb la verde, iar pentru fiecare centura exista 12 trese. O tresa este primita după 10 antrenamente (sau o luna) iar centura se schimba după un an. Sistemul ii motivează pe cei mici sa vina la antrenamente si ii ajuta sa fie conștienți atât de progresul lor, cat si de cel al colegilor. Competițiile. Ii încurajam pe cei mici sa intre in competiții. E o forma foarte sigura pentru ca nu exista lovituri. Astfel, învață de mici sa își controleze emoțiile, sa își facă un plan de pregătire, sa lucreze in grup, dar si sa înțeleagă ce înseamnă atât victoria, cat si înfrângerea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunteți vizitatorul cu numărul: 

Web Hits

 Vă mulțumim!

 

 Apăsați butonul de LIKE înainte de a continua.